Také vás může zajímat:

Jak účinné jsou vlastně diety? Co jojo efekt? Dokážeme podle nich trvale zhubnout?

Gastro 18.2.2019
Asi každý, kdo trpí nebo trpěl obezitou, ví, jak velký problém je zhubnout. Zkoušíte různé diety, trpíte hlady a výsledek se většinou nedostaví.
Přečíst celé →

Výborná svíčková podle receptu našich maminek nebo babiček

Gastro 2.2.2019
Každý dělá svíčkovou jinak. Jak se říká, sto lidí sto chutí. Ale chcete vědět, jak se dělá svíčková podle normy ČSN?
Přečíst celé →

Byly potraviny za socialismu levnější? Známe odpověď!

Gastro 25.1.2019
V dnešní době se lidé furt hádají, jestli za doby komunismu, jsme nakupovaly levněji. Bohužel tomu tak není. pojďme si porovnat několik základních potravin, které přepočítáme na dnešní průměrný plat.
Přečíst celé →

Znáte KFC stripsy? Tady je recept na ně! Neuvěříte, jak jsou dobré.

Gastro 22.1.2019
Asi každý zná firmu KFC, která je na našem trhu už přes 10 let. Ale víte, že si stejně chutné stripsy můžete udělat během chvilky i doma?
Přečíst celé →

Pamatujete takzvané bufáče? Co se v bufáčích prodávalo? Jaké lahůdky jste tam mohly sehnat?

Gastro 15.1.2019
Takzvané bufáče nebo i automaty byly nedílnou součástí našeho života před rokem 1990. Mohli jste zde koupit lahůdky, teplé jídla, ale i pivo nebo rum.
Přečíst celé →

Jestli chcete vařit zdravě, tak nepoužívejte olej!

Gastro 19.2.2019

Dnešní doba se stále více nese v duchu eko a zdravého stylu. Stal se z toho trend, a každý chce žít mnohem zdravěji. Ale jak na to?

Zdravá a pestrá strava je nyní v kurzu. Lidé se začínají více a více starat o svá těla, a tento trend je velmi přínosný, jak pro nás tak pro lidstvo. Spousta lidí se snaží vařit nízkokalorická jídla ale dělají to správně? Jeden dietolog ukázal jak stejná jídla mohou mít rozdílné množství kalorií. A to někdy i 2x vyšší u totožného jídla. Největší vinu na tom nesl olej, tedy tuk. Je dokázáno že pokud se potravina připravuje tepelně, tuk její kalorické hodnoty zvyšuje. Pokud dokonce dochází ke smažení kalorická hodnota se může zvedout několikanásobně.

I lžička oleje pužitá při přípravě jídla může rapidně dávku kalorií zvýšit. Pokud chceme nízkokalorické jídlo musíme jídlo připravovat bez tuku. A nejedná se jen o tepelnou úpravu. Tuky jsou obsaženy i v některé zelenině, zejména pak v oblíbeném Avokádu.

Avokado je velmi zdravé a používá se ve zdravé výživě velmi často. Ale obahuje příliž mnoho tuku. Proto by se mělo používat v menším množství. Čerstvé Avokado má cca 470kcal, což se rovná 100g kuřecího stejku. Tuk pro své tělo potřebujeme ale měli bysme ho používat v malém nožství. Je mnoho tuků, a některé nám vysloveně prospívají a některé spíše škodí.

Tepelná úprava bez tuku je jednoduchá, buď potraviny grilujeme, nebo restujeme samozřejmě bez tuku. A nebo můžeme vařit, nebo dusit v páře. To ale nedělá jídlo tak chutným. Nakonec, můžete dělat klasická jídla ale bez použití tuku. Ve výsledku ani nepoznáte rozdíl.


Autor: Rudolf Janík

Myslíte si, že by se článek líbil i Vašim přátelům na Facebooku? Když ho nasdílíte, tak to s nimi můžete probrat třeba v komentářích..


Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace