Také vás může zajímat:

ČNB vydala opatření. Sníží se tím ceny nemovitostí?

Pozoruhodné 18.2.2019
Česká národní banka vydala v Říjnu 2018 doporučení, které má za úkol ztížit dostupnost hypoték, a zvýšení úrokové sazby.
Přečíst celé →

Mallorca - nádherné místo, kde nějaký čas bydlel i Bob Marley

Pozoruhodné 18.2.2019
Mallorca je skutečně nádherný ostrov ve Středozemním moři, který je protkán duchem Reggae a Jamajkou.
Přečíst celé →

2. díl - Jak koupit ojetý vůz a na co si dát hlavně pozor?

Pozoruhodné 18.2.2019
Trh s ojetými vozy neustále roste a auto je dnes spotřebním zbožím. V tomto seriálu se zaměříme na ojetiny. Ukážeme si některé nekalé praktiky a poradíme, na co si dát hlavně pozor.
Přečíst celé →

1.díl - Jak koupit dobře ojetinu a na co si dát hlavně pozor?

Pozoruhodné 18.2.2019
Trh s ojetými vozy neustále roste a auto je dnes spotřením zbožím. V tomto seriálu se zaměříme na ojetiny. Ukážeme si některé nekalé praktiky a poradíme, na co si dát hlavně pozor.
Přečíst celé →

Komunistické bankovky, které v oběhu moc dlouho nebyly. Pamatujete si je ještě?

Pozoruhodné 10.2.2019
Jsou bankovky, které si pamatujeme ještě dodnes. Ale pak jsou i takové, které nám v paměti tak moc neutkvěly.
Přečíst celé →

Nastěnka neboli Natalja Sedychová. Byl její život také jako pohádka?

Pozoruhodné 7.2.2019
Natalja Sedychová je známá hlavně z filmu Mrazík, kde ztvárnila Nastěnku. Jaký byl ale její život?
Přečíst celé →

Škoda Octavia slaví krásných 60 let a již se jí vyrobilo 6,5 miliónu kusů

Pozoruhodné 28.1.2019
První kusy tohoto krásného auta sjely z výrobní linky v roce 1959. Výroba začala kde jinde než v Mladé Boleslavi.
Přečíst celé →

Kolik atomových bomb vybouchlo na naší planetě?

Pozoruhodné 19.2.2019

S radioaktivitou si každý spojí havárii jaderné elektrárny. Zejména pak tu v Černobylu. Ale je opravdu havárie v Černobylu zatím největší viník zamoření Země radiací?

Se slovem radiakce nebo radioaktivní si každý spojí nějakou havárii atomové elektrárny. Ale je to jediný zdroj radioaktivního spadu na naší planetě? Bohužel není, i když to media často zmiňují. Ale proč se tolik nemluví o testech atomových pum, které uvolnili do atmosféry neuvěřitelné množství radioaktivních částic?

Pojďmě si nyní ukázat fakta. Jaderné testy začly v roce 1945 a trvaly do roku 1963 kde byla podepsána smlouva, která zakazovala pozemní jaderné testy. Jaderné testy ale dále pokračovali pod zemí. Za celou dobu bylo provedeno neuvěřitelných cca 2000 jaderných testů! Nejvíce samozřejmě na straně USA a Sovětského svazu. To uvolnilo do naší atmosféry neuvěřitelně mnoho radioatkivních částic. Ve srovnání s Černobylem, byl Černobyl pouze malinká kapka radioatkivity ve velkém moři.

Co to ale znamená pro nás? Na základě modelu Mezinárodní komise pro radiologickou ochranu ICR, došli experti k výsledkům. Že v důsledku testování jaderných zbraní v letech 1945 až 1989, došlo k více než milonu úmrtí na rakovinu. Ale podle novějšího modelu výpočtu zdravotního rizika vytvořeného Evropskou komisí pro radiační riziko ECRR. Odhadují experti až 61milonů úmrtí na rakovinu v důsledku radiaktivního znečištětní. A to zejména pak z 50-60tých letech, kde bylo testování jaderných zbraní v největším množství.

Radioaktivní zamoření které se drží ve svrchních částech atmosféry postupně klesá. Ale bude trvat ještě dlouho než se atmosféra úplně vyčistí. Proč se tedy neustále mluví jen o Černobylu? Proč je označována havárie eletrárny za největší radiační riziko? Politika? Peníze? Ať už to je tak či onak, není to Černobyl ale bezohledné jaderné výbuchy obřích rozměrů, které celý svět uvrhli do radioatkivního spadu. A mají za vinu miliony lidských životů.


Autor: Rudolf Janík

Myslíte si, že by se článek líbil i Vašim přátelům na Facebooku? Když ho nasdílíte, tak to s nimi můžete probrat třeba v komentářích..


Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace