Také vás může zajímat:

Kolik atomových bomb vybouchlo na naší planetě?

Pozoruhodné 19.2.2019
S radioaktivitou si každý spojí havárii jaderné elektrárny. Zejména pak tu v Černobylu. Ale je opravdu havárie v Černobylu zatím největší viník zamoření Země radiací?
Přečíst celé →

Mallorca - nádherné místo, kde nějaký čas bydlel i Bob Marley

Pozoruhodné 18.2.2019
Mallorca je skutečně nádherný ostrov ve Středozemním moři, který je protkán duchem Reggae a Jamajkou.
Přečíst celé →

2. díl - Jak koupit ojetý vůz a na co si dát hlavně pozor?

Pozoruhodné 18.2.2019
Trh s ojetými vozy neustále roste a auto je dnes spotřebním zbožím. V tomto seriálu se zaměříme na ojetiny. Ukážeme si některé nekalé praktiky a poradíme, na co si dát hlavně pozor.
Přečíst celé →

1.díl - Jak koupit dobře ojetinu a na co si dát hlavně pozor?

Pozoruhodné 18.2.2019
Trh s ojetými vozy neustále roste a auto je dnes spotřením zbožím. V tomto seriálu se zaměříme na ojetiny. Ukážeme si některé nekalé praktiky a poradíme, na co si dát hlavně pozor.
Přečíst celé →

Komunistické bankovky, které v oběhu moc dlouho nebyly. Pamatujete si je ještě?

Pozoruhodné 10.2.2019
Jsou bankovky, které si pamatujeme ještě dodnes. Ale pak jsou i takové, které nám v paměti tak moc neutkvěly.
Přečíst celé →

Nastěnka neboli Natalja Sedychová. Byl její život také jako pohádka?

Pozoruhodné 7.2.2019
Natalja Sedychová je známá hlavně z filmu Mrazík, kde ztvárnila Nastěnku. Jaký byl ale její život?
Přečíst celé →

Škoda Octavia slaví krásných 60 let a již se jí vyrobilo 6,5 miliónu kusů

Pozoruhodné 28.1.2019
První kusy tohoto krásného auta sjely z výrobní linky v roce 1959. Výroba začala kde jinde než v Mladé Boleslavi.
Přečíst celé →

ČNB vydala opatření. Sníží se tím ceny nemovitostí?

Pozoruhodné 18.2.2019

Česká národní banka vydala v Říjnu 2018 doporučení, které má za úkol ztížit dostupnost hypoték, a zvýšení úrokové sazby.

Česká národní banka vydala doporučení v poskytování hypotečních úvěrů. Toto doporučení následuje drtivá většina bank a spolků. Jená se o stížení dostupnosti hypotečních úvěrů. V praxi to znamená, že už si nebudete moc půjčit celých 100% kupní ceny nemovitosti nebo pozemku. Vlastně to znamená že pokud nebudete mít scházejících 20% z kupní ceny z vlastních zdrojů, ať už hotovost, nebo další nemovistost. Nebudete si moc nemovitost pořídit.

Končí tím tedy éra levných a dostupných hypoték pro každého. Budou si moc nemovitost koupit už jen ti bohatí? Skončila doba kdy si nemovitost mohla pořidit i střední třída? Je pravda že si pracující rodina s dobrým platem nepořídí vlastní byt? Respektive ano, pokud nebude mít vlastní zdroje. Je tu ale další překážka, banka vám půjčí zmiňovaných 80% z ceny odhadní. Pokud tedy kupujeme nemovitost s kupní cenou např. 3mil kč, a odhadnutá bude na 2,7mil kč. Nebude vám chybět jen 20% z kupní ceny, ale celkově 900tis kč.

Kdo tedy z mladých pracujících rodin bude mít našetřeno v našem příkladu těch 900tis kč? Nebo bude mít další nemovitost k zastavení? Možná se zdá že nám tím Česká národní banka hodila klacky pod nohy. Ale opak je pravdou, toto opatření mělo přjít už dávno. Díky levným úvěrům se bude prohlubovat nadcházející recese/krize. Zároveň to má pomoc při snižovaní cen nemovitostí, které se v ČR vyšplhali během roku do závratných výšin. Očekává se tedy snížení cen nemovitostí v nadcházejících dvou letech.

Současně se zvyšuje úrok, očekává se že by se měl ustálit někde okolo 4%. Ti co uzavřeli hypotéku před několika lety, za nízký úrok kolem 2,60%, se nyní po ukončení fixačního období, mohou dostat do problémů. Jejich splátka se tak zvýší až o 1-1,30%. I to velmi zahýbe s trhem nemovitostí.

Autor: Rudolf Janík

Myslíte si, že by se článek líbil i Vašim přátelům na Facebooku? Když ho nasdílíte, tak to s nimi můžete probrat třeba v komentářích..


Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace