Také vás může zajímat:

Kolik atomových bomb vybouchlo na naší planetě?

Pozoruhodné 19.2.2019
S radioaktivitou si každý spojí havárii jaderné elektrárny. Zejména pak tu v Černobylu. Ale je opravdu havárie v Černobylu zatím největší viník zamoření Země radiací?
Přečíst celé →

ČNB vydala opatření. Sníží se tím ceny nemovitostí?

Pozoruhodné 18.2.2019
Česká národní banka vydala v Říjnu 2018 doporučení, které má za úkol ztížit dostupnost hypoték, a zvýšení úrokové sazby.
Přečíst celé →

Mallorca - nádherné místo, kde nějaký čas bydlel i Bob Marley

Pozoruhodné 18.2.2019
Mallorca je skutečně nádherný ostrov ve Středozemním moři, který je protkán duchem Reggae a Jamajkou.
Přečíst celé →

2. díl - Jak koupit ojetý vůz a na co si dát hlavně pozor?

Pozoruhodné 18.2.2019
Trh s ojetými vozy neustále roste a auto je dnes spotřebním zbožím. V tomto seriálu se zaměříme na ojetiny. Ukážeme si některé nekalé praktiky a poradíme, na co si dát hlavně pozor.
Přečíst celé →

1.díl - Jak koupit dobře ojetinu a na co si dát hlavně pozor?

Pozoruhodné 18.2.2019
Trh s ojetými vozy neustále roste a auto je dnes spotřením zbožím. V tomto seriálu se zaměříme na ojetiny. Ukážeme si některé nekalé praktiky a poradíme, na co si dát hlavně pozor.
Přečíst celé →

Nastěnka neboli Natalja Sedychová. Byl její život také jako pohádka?

Pozoruhodné 7.2.2019
Natalja Sedychová je známá hlavně z filmu Mrazík, kde ztvárnila Nastěnku. Jaký byl ale její život?
Přečíst celé →

Škoda Octavia slaví krásných 60 let a již se jí vyrobilo 6,5 miliónu kusů

Pozoruhodné 28.1.2019
První kusy tohoto krásného auta sjely z výrobní linky v roce 1959. Výroba začala kde jinde než v Mladé Boleslavi.
Přečíst celé →

Komunistické bankovky, které v oběhu moc dlouho nebyly. Pamatujete si je ještě?

Pozoruhodné 10.2.2019

Jsou bankovky, které si pamatujeme ještě dodnes. Ale pak jsou i takové, které nám v paměti tak moc neutkvěly.

Bankovka, která byla v oběhu rekordně nejméně času, je stokoruna s motivem Klementa Gottwalda. Byla vydána v říjnu roku 1989, ale do oběhu se dostala až několik týdnů před 17. listopadem. Proti této bankovce se konaly dokonce menší manifestace a často jich bylo hodně znehodnoceno samotným lidem jako protest. Byla stažena už před koncem roku 1989.

Další bankovka, která sice nebyla v oběhu rekordně krátkou dobu, za to byla špatně vyobrazená. Byl na ní vyobrazen Jan Žižka, ale na bankovce měl slepé pravé oko. Jenže Jan Žižka měl slepé levé oko. Takto špatně vyobrazená bankovka byla v oběhu až do 70-tých let. 

Na další dvacetikoruně už by Jan Žižka vyobrazen správně, měl zaslepené levé oko. Tato dvacetikoruna byla vydána v roce 1971 a mnozí si jí pamatují. Byla pak nahrazena až v roce 1988.

Jedna z nejkrásnějších českých bankovek, a zároveň s nejdelší dobou v oběhu, byla známá stokoruna. Navrhl jí důstojník František Heřman a družstevnici se snopem nakreslil podle svojí manželky. Tato bankovka byla v oběhu 30 let, od roku 1962 až do roku 1993.

Autor: Rudolf Janík

Myslíte si, že by se článek líbil i Vašim přátelům na Facebooku? Když ho nasdílíte, tak to s nimi můžete probrat třeba v komentářích..


Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace