Také vás může zajímat:

Ovzduší dnes a za komunismu. Je v tom rozdíl?

Paměti 18.2.2019
Mladí lidé si už nepamatují, jaké to bylo, když byla smogová situace tak nepříznivá, že se nesmělo vycházet z domu.
Přečíst celé →

Byl skutečně socialismu tak přísný? Byly americké auta v komunistickém Česku?

Paměti 15.2.2019
O komunismu víme, že byl hlavním nepřítelem kapitalistického světa, ale i naopak. Vše, co pocházelo ze západu, bylo komunisty tvrdě zakázáno. Ale nebylo to někdy jen na oko? Proč někteří vysoce postavený papaláši vlastnili americké káry?
Přečíst celé →

6 věcí, které si budete zajisté pamatovat z vašeho dětství

Paměti 4.2.2019
Každý rád zavzpomíná na svoje dětství. Přeci jen je to nejkrásnější období našeho života. Vzpomínky nám může oživit spoustu podnětů, vůně, chuť ale i předměty, které jsme jako děti používali.
Přečíst celé →

Pamatujete ještě na naše české motorky nebo mopedy? Kdo z vás na nich jezdil nebo ještě jezdí?

Paměti 21.1.2019
Dnes jsou motorky velmi oblíbeným dopravním prostředkem. Pamatujete si ještě na ty, co byly za doby komunismu? Někteří lidé je mají doma, ve svých garáží dodnes. Pojďme se podívat na ty nejoblíbenější za minulého režimu.
Přečíst celé →

Pamatujete ještě diskotéky za komančů? Byly lepší než teď?

Paměti 20.1.2019
Diskotéky, velmi oblíbené odreagování u mladší generace. Pojďme se podívat, jaké byly za minulého režimu.
Přečíst celé →

Jak to měly maminky za komunismu? Těžší než dnes? Látkové pleny soupravičky byl standard.

Paměti 19.1.2019
Přečíst celé →

Pamatujete na Mejdlíčko? Na mytí rukou ale nebylo. Víte k čemu se dělalo?

Paměti 18.1.2019
Mejdlíčka byla levná cukrovinka nejen pro děti. Vyráběná byla z bramborového škrobu a měla zvláštní sladkou chuť.
Přečíst celé →

„Komunistický“ pochoutkový salátek. Původní receptura podle tehdejší doby. Byl lepší než ten dnešní?

Paměti 13.9.2018

Každý si určitě pamatuje ten výborný salát z dob hluboké normalizace. Ale jak to s ním bylo. Byl kvalitnější než ten dnešní?

Vzpomínáte si na náš výborný salát? A co ten dnešní podobá se mu nebo je to jen náhražka? Na tuto otázku máme odpověď. Dříve se potraviny musely vyrábět podle tzv. norem. Normy byly někdy na obtíž někdy potřeba ale v zásadě se neporušovali. Podle státní normy se musely veškeré potraviny vyrábět přesně podle dané normy.

Dnes si ale každý výrobce může vyrábět svoje potraviny podle svých norem. A ty jak dobře víme nejsou někdy založené na kvalitě. Ale zpět k pochoutkovému salátu. Podle tehdejší normy se do něj musela dávat majonéza vyrobená z vajec a oleje. Dále se do něj dávala šunka ale v pozdějších normách se nahradila kvalitním salámem s vysokým podílem masa.

Do salátu se nedávali jako se dávají dnes konzervační látky, žádné zahušťovadla ani jiné chemikálie. Byl složen pouze z ingrediencí ze kterých se vyráběl. Nebyl totiž určen k pozdější konzumaci, byl určen k přímé konzumaci. Prodával se v lahůdkách nebo potravinách vážený, a balený do papíru nebo do kelímku. Byl vyráběn v závodech nebo v samotných lahůdkách kde se prodával čerstvý.

Podívejte se na video kde je recept složený podle tehdejší normy, a zkuste si to doma udělat také. Je výborný bez chemikálií a chutná tak jak si ho pamatujeme.

Autor: Rudolf Janík

Myslíte si, že by se článek líbil i Vašim přátelům na Facebooku? Když ho nasdílíte, tak to s nimi můžete probrat třeba v komentářích..


Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace